Borduren zonder borduurring, kan dat?

Als je begint met borduren, kan het overweldigend zijn wat je zoal nodig hebt voor kruissteek of vrij borduren. Maar is alles echt noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld een borduurring?

De borduurring is een tool die wordt gebruikt tijdens het borduren, maar die tegenwoordig ook wordt gebruikt om een afgewerkt project tentoon te stellen.

Kort antwoord: een borduurring is niet noodzakelijk, maar je krijgt écht mooiere resultaten mét een borduurring.

Misschien heb je geen borduurring in huis, of ben je bang dat de borduurring schade zal toebrengen aan je project? Dat laatste is allesinds iets dat zeker vermeden kan worden. Hoe lees je in deze paragraaf.

Borduren zonder borduurring: de nadelen

De reden waarom ik het gebruik van een borduurring aanraad, is dat er toch een paar nadelen zijn aan borduren zonder borduurring. Ik som ze hier even op:

  • De mooiste steken maak je op een goed strakke stof. Zonder borduurring moet je met je vrije hand je stof proberen strak houden en dat is een overbodige moeite als het met een borduurring vanzelf gebeurt 😉
  • Door zelf je stof te proberen strakhouden, kan je kramp in je hand krijgen
  • Is je stof tijdens het borduren niet strak genoeg, dan kan deze op sommige plaatsen samentrekken door de druk van je steken. Dat zorgt voor lelijke plooien en stofophopingen
  • Je project is moeilijker te hanteren (tenzij het zeer klein is)

Op welke stof zal je borduren?

In welke mate ik een borduurring al dan niet zou aanraden, hangt voornamelijk af van de stof waarop je zal borduren.

Dichtgeweven katoenstof

Bij het gebruiken van gewone katoenstof, zou ik aanraden altijd een borduurring te gebruiken. Of je nu zal vrij borduren of kruissteken, het mooiste resultaat zal je krijgen als je werkt op mooi aangespannen stof. Zo niet, loop je het risico dat je steken losser zitten dan nodig en dat je lelijke plooien krijgt in je werk.

Aida 

Aida is de canvasstof die vaak wordt gebruikt voor kruissteek. Bij deze stof kan je zelf kiezen of je al dan niet een borduurring gebruikt, maar het mooiste resultaat krijg je mét een borduurring. Deze zorgt er namelijk voor dat je stof mooi wordt opgespannen, waardoor je je steken consistenter kan maken.

Linnen

Ook linnen wordt vaak gebruikt voor kruissteekprojecten. Dit is mindere rigide dan aida en daarom raad ik aan hierbij een borduurring of – frame te gebruiken. Zo zal je je steken veel gelijker maken.

Borduurstramien

Borduurstramien of plastic stramien is een erg stevige materie (plastic). Zelf al zou je dat willen, hiervoor kan je simpelweg geen borduurring gebruiken, maar dat is dan ook echt niet nodig.

Kledij

Ook bij kledij gebruik je het best een borduurring. Bij sommige kledij, zoals bv een pet, is dit moeilijker, maar daar kan je eventueel wel een extra kleine borduurring voor gebruiken. Als de stof rigide genoeg is, zoals bv bij een schoen, dan kan je de borduurring gewoon achterwege laten.

Borduren mét een borduurring

Welk formaat borduurring heb ik nodig?

Het is niet nodig om een borduurring van hetzelfde formaat als je project te gebruiken. Sommige projecten passen nu eenmaal niet in een borduurring en zelfs als het past, is het niet altijd even handig. 

Schade door borduurring voorkomen

Gebruik je een kleinere borduurring dan je project groot is, let dan op het volgende:

  • Laat je werk niet in je borduurring zitten als je er niet aan werkt. Het kan namelijk lelijke plooien maken die moeilijk te verwijderen zijn. Daarnaast kunnen ook reeds gedane steken worden platgedrukt
  • Probeer zo weinig mogelijk reeds uitgevoerde steken tussen de borduurring zelf te klemmen. Als dat wel nodig is, bv naar het einde van je project toe, span je borduurring dan niet tot het einde op.

Wat is dan een borduurframe?

Een alternatief op een borduurring, is een plastic borduurframe zoals een Q-snap. Dit wordt alleen gebruikt tijdens het borduren zelf, maar is wel erg handig voor grotere projecten, alsook voor quilting.