Borduurgaren op wikkelkaartjes bewaren

Wanneer je begint met vrij borduren of kruissteek, zal je al snel merken dat je collectie borduurgaren vlot kan uitbreiden. Daarnaast is het handig om tijdens het borduren je garen binnen bereik én op orde te hebben. Hiervoor gebruik ikzelf wikkelkaartjes voor borduurgaren in combinatie met bewaardozen voor borduurgaren.

Je kan in principe direct van de streng borduurgaren werken, maar dat ik vind zelf heel onhandig en het resulteert altijd in een hoop los borduurgaren.

Daarom bewaar ik al mijn borduurgaren op wikkelkaartjes of bobbins. Dit zijn kleine kaartjes waarop je een volledige streng borduurgaren kan draaien, om zo je collectie op een overzichtelijke manier te bewaren.

De wikkelkaartjes kan je vervolgens in bewaardozen plaatsen, op kleur, nummer, project … of gewoon wat jij handig vindt!

** Disclaimer: Sommige producten waarnaar ik verwijs in deze blogpost worden aangeboden via affiliates. Wanneer jij bij deze partners iets bestelt, verdien ik een klein percentage. De prijs voor jou blijft onveranderd! **

Wikkelkaartjes voor borduurgaren komen in een kartonnen en een plastic variant. De kartonnen bobbins zijn goedkoper, maar de plastic wikkelkaartjes zijn steviger en scheuren niet zoals de kartonnen kaartjes al eens durven doen bij intensief gebruik.

Welke van deze variant jij wil gebruiken, kies je natuurlijk gewoon zelf!

Heb je je wikkelkaartjes gekozen, dan is het tijd om je collectie borduurgaren erop over te brengen. Als je dat voor het eerst doet, kan dit uitmonden in een frustrerende ervaring: je streng borduurgaren geraakt in de knoop, het garen zit niet netjes op het kaartje of komt los…

Omdat ik onderhand wel al wat ervaring heb met het gebruiken van wikkelkaartjes (ik heb maar liefst 4 volle bewaardozen…) omschrijf ik hier stap voor stap mijn werkwijze.

Hopelijk helpt dit jou om zonder zorgen en frustratie je collectie op wikkelkaartjes over te brengen!

Borduurgaren opwinden op wikkelkaartjes

 1. DMC borduurgaren heeft 2 labeltjes die de streng samenhoudt.
 2. Verwijder eerst het labeltje met het logo op.
 3. Neem dan de lus die je net vrijmaakte en zoek waar alle lussen mooi op elkaar liggen, verwijder dan ook het tweede labeltje.
 4. Het resultaat is één propere lus
 1. Steek de vier vingers van je dominante hand in de lus en zoek het begin of het einde van het garen en neem dit vast
 2. Zorg dat de streng garen de hele tijd rond je vier vingers blijft!
 3. Houdt het wikkelkaartje met je niet-dominante hand vast, met je duim boven op de perforatie. Neem het uiteinde van het garen en leg dit bovenop het wikkelkaartje. Haak het vervolgens vast achter de bovenste inkeping van het kaartje
 4. Houdt het wikkelkaartje stil en begin het garen er rond te winden door je rechterhand te bewegen. Let er op dat je steeds van links naar rechts gaat, zodat het garen het volledige kaartje bedekt.
 1. Blijf het garen omwikkelen tot je een drietal cm overhoudt
 2. Haak het losse uiteinde nu vast achter één van de inkepingen
 3. Duw het losse uiteinde vervolgens een beetje richting de rest van het garen, dat dit niet te makkelijk los kan komen
 4. Gebruik je een kartonnen wikkelkaartje, dan kan je heel eenvoudig het nummer aanbrengen met een balpen. Ik doe dit altijd rechtsboven, naast de perforatie

Voor plastic wikkelkaartjes kun je nummerstickertjes van DMC gebruiken. Of, als je daar te snel doorgaat omdat je veel dubbels hebt, dan kun je zoals mij een Dymo labelprinter gebruiken om de nummers zelf te printen.

Bewaar je wikkelkaartjes vervolgens in een opbergdoos voor borduurgaren of als je per project wil werken, kan je deze ook op een bewaarring plaatsen!