Je borduurpatroon overbrengen op stof: 5 opties

Je hebt een tof borduurpatroontje gevonden, maar … hoe ga je dat borduurpatroon nu overbrengen op je stof?

Er zijn verschillende manieren om je borduurpatroon te transfereren. In deze post ga ik dieper in op 5 verschillende tools die ikzelf gebruik, en leg ik je vervolgens – uiteraard – stap voor stap uit hoe je die tools kan gebruiken.

** Disclaimer: Sommige producten waarnaar ik verwijs in deze blogpost worden aangeboden via affiliate marketing. Wanneer jij bij deze partners iets bestelt, verdien ik een klein percentage. De prijs voor jou blijft onveranderd! **

Dit zijn mijn vijf meest gebruikte manieren / tools:

Eender welke techniek die je kiest, probeer deze altijd eerst uit op een reserve lapje van de stof die je zal gebruiken.

Afhankelijk van de samenstelling van de stof kunnen deze stoffen ongewenste markeringen achterlaten! “Better safe than sorry” dus!

TIP: Kruissteekpatronen worden niet getransfereerd!
Ben je op zoek naar een tutorial voor het lezen van een telpatroon voor kruissteek, dan kun je terecht op het artikel ‘Hoe lees je een kruissteek patroon‘.

Gewoon potlood / balpen

Wanneer je nog maar net start met vrij borduren, werkt een gewoon potlood evengoed!

Voor mijn eerste werkjes gebruikte ik dat zelf ook. Helemaal NIETS mis mee!

Als je je werkje achteraf wil ophangen of cadeau geven, dan hou je er best wel rekening mee dat je het potlood achteraf niet kan weghalen. De lijnen die je maakt zullen dus zichtbaar blijven.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat grafiet / gewone inkt kan uitlopen bij het wassen van je project. Deze projectjes hou je dus beter droog!

Dus, samengevat zijn de nadelen van een gewoon potlood of balpen:

 • Niet uitwasbaar, dus lijnen blijven zichtbaar (tenzij je er bovenop borduurt)
 • Kan uitlopen bij het eventuele wassen van je project

En de voordelen:

 • Heb je gewoon in huis
 • Kost helemaal niets
 • Met een wit potlood kun je ook op donkere stoffen je patroon overbrengen (wel moeilijker lichtbak-techniek als je stof niet voldoende doorzicht is)

Naar de werkwijze >

Auto-verdwijnpen

Met een auto-verdwijnpen zoals de Prym Trickmarker (te koop in de webshop!) verdwijnen je getekende lijn … je raadt het al: automatisch. Dat wil zeggen met tijd en zonder enige aanmoediging. Ze worden ook wel ‘lucht verdwijnpennen’ genoemd.

Deze pen gebruik ik zelf ook regelmatig, maar alleen tijdens het borduren zelf, als ik bijvoorbeeld een specifieke zone tijdelijk wil aanduiden.

De nadelen van een auto-verdwijnpen zijn:

 • Soms verdwijnt de pen sneller dan je zou willen. Ben je iemand die pas af en toe aan een projectje werkt, riskeer je dat je lijnen al weg zijn wanneer je terug verder wil doen. Kan erg vervelend zijn want dan moet je ze waarschijnlijk opnieuw tekenen…
 • Opletten met wassen of nat maken! Bij sommige auto-verdwijnpennen kan de inkt uitlopen in water, als deze niet eerst de tijd heeft gekregen om vanzelf te verdwijnen.

De voordelen:

 • Laat geen sporen achter
 • Heel handig voor tijdelijke markeringen
 • Goed voor kleine en snelle projectjes
 • Geen andere tools nodig om de lijnen weg te halen (zoals water, strijkijzer, haardroger etc)

Naar de werkwijze >

Wateroplosbare stift

De wateroplosbare stift is een populaire keuze in de borduurwereld. In tegenstelling tot de auto-verdwijnstift, verdwijnt de inkt van deze pen pas wanneer je je stof nat maakt. Dit maakt het een ideale optie voor grotere projecten of werkjes die je niet in één keer afmaakt.

Ik gebruik de blauwe en witte Aqua-Trickmarker van Prym, of de wateruitwasbare transferpen van SewLine (in de shop!)

Velen kiezen voor deze optie, omdat ze standaard toch hun borduurwerk zullen wassen wanneer het af is. Ik schreef eerder al een volledig artikel over waarom je je borduurwerk zou willen wassen (en strijken!) en hoe je best te werk gaat.

De nadelen van een wateroplosbare stift:

 • Je bent verplicht je werkje achteraf nat te maken, dus dien je ook rekening te houden met de kleurvastheid van je garen, zodat je geen vlekken krijgt
 • De kans is groot dat je na het natmaken van je stof, deze ook zal moeten strijken om deze mooi in te kaderen. Tips over hoe je dat doet, ontdek je in mijn artikel “Borduurwerk wassen en strijken

Voordelen:

 • Laat geen sporen achter
 • De stift gaat niet vanzelf weg, je kiest helemaal zelf wanneer je de lijnen niet meer nodig hebt
 • Bestaat ook in een witte variant voor donkere stoffen (wel moeilijker voor de lichtbak-techniek als je stof niet voldoende doorzichtig is)

Naar de werkwijze >

Hitte oplosbare stift

Mijn favoriet!

De hitte oplosbare stift is met vlag en wimpel mijn favoriete tool voor het overbrengen van borduurpatronen op stof. Waarom?

Eerst en vooral vind je ze heel makkelijk in verschillende kleuren. Dat kan handig zijn om verschillende zones van je werk te markeren. Daarnaast zijn ze vaak fijner dan andere transferpennen, waardoor je lijnen exacter kunnen worden geplaatst.

Tot slot laten ze ook (op de meeste stoffen) geen sporen achter en verdwijnen ze niet zomaar vanzelf dat je je lijnen opnieuw moet zetten.

De meest bekende hitte oplosbare stift die vaak in de borduurwereld gebruikt wordt is de Pilot Frixion pen. Hoewel deze niet specifiek gericht is op het borduren, zijn er toch heel wat borduursters die deze tool hiervoor gebruiken.

Dus, samengevat, waarom de hitte oplosbare stift mijn favoriet is:

 • Komt in meerdere kleuren
 • Gaat niet zomaar vanzelf weg, dus patroon blijft zichtbaar zolang jij dat wilt
 • Je hoeft je project achteraf niet nat te maken, gewoon even met de haardroger erover en de lijnen verdwijnen als magie
 • Je kunt zelfs, als je dat zou willen, je lijnen terug zichtbaar maken door je werkje even een paar minuten in de vriezer te leggen

Er zijn echter ook enkele nadelen waarmee je best rekening houdt:

 • Werkt niet op alle stoffen even goed, soms blijft er een vage lijn achter, ook na het opwarmen. Extra belangrijk dus om elke stof eerst te testen
 • Maak je je werkje toch nat met nog zichtbare inkt van de hitte oplosbare pen, dan kan dit uitlopen, net zoals een gewone balpen.
 • De inkt gaat nooit echt helemaal weg, maar blijft als het ware achter in de stof, als een onzichtbare geest. Mocht je je werkje dus in een erg koude plaats (denk maar aan transport) onderbrengen, dan kunnen de lijnen terug tevoorschijn komen en moet het werkje opnieuw worden opgewarmd met bv een haardroger

Naar de werkwijze >

Werkwijze: Borduurpatroon overbrengen op stof met een stift + een raam / lightbox

Voor deze techniek heb je nodig:

 • stof waarop je zal borduren
 • borduurring
 • plakband of washi tape
 • een lichtrijk raam of een lightbox
 • jouw keuze (transfer) pen
 1. Print je borduurpatroon uit in het gewenste formaat, best in donkere lijnen op een witte achtergrond
 2. Tape je patroon tegen een raam of op je lightbox, zodat dit niet kan verschuiven
 1. Zorg dat je stof strak in je borduurring zit. De ‘goede’ kant, dus waarop je borduurwerk zal verschijnen, dient voor deze techniek binnenin je borduurring te zitten. Zo kan je deze vlak op de lightbox of tegen het raam houden.
 2. Plaats je borduurring bovenop het patroon en zorg dat dit goed gecentreerd is.
 3. Met je niet-dominante hand, hou je deze op zijn plaats, terwijl je met je dominante hand de lijnen aanbrengt op je stof.
 1. Wanneer je klaar bent met je volledige patroon overtekenen, haal je je stof terug uit de borduurring en plaats je het terug met de tekening naar boven … en borduren maar!

Bonus: Carbon papier

Na de verschillende soorten pennen, is er nog een transfermethode die ik jou niet wil onthouden.

Er is namelijk ook een tool, carbonpapier, waarmee je patronen kan overzetten.

Voor deze werkwijze heb je geen raam of lightbox nodig.

Het is dus ideaal voor het overbrengen van je borduurpatroon op zwaardere of niet doorzichtige stoffen!

Carbonpapier komt in een witte en een zwarte (of blauwe) variant. In de tutorial hieronder gebruik ik zwart carbonpapier, omdat ik op een lichte stof werk. Wil je een patroon overbrengen op een donkere stof, gebruik dan wit carbonpapier.

Nadelen

 • Niet uitwisbaar achteraf
 • Kan vlekjes achterlaten bij het wassen van je project als er teveel carbon werd overgezet (door te hard te drukken)

Voordelen:

 • Geen lichtbak (raam of lightbox) nodig
 • Herbruikbaar (net zoals de pennen)
 • Kan op alle stoffen worden gebruikt
 • Bestaat ook in een witte variant voor donkere stoffen
 • Carbonpapier wordt niet alleen voor textiel gebruikt, maar kan ook op andere oppervlaktes worden gebruikt! Leuk als je nog andere hobby’s hebt dus 😉

Borduurpatroon overbrengen op stof met carbonpapier

Voor deze techniek heb je nodig:

 • Stof waarop je zal borduren (nog niet in borduurring)
 • Carbonpapier (zwart of blauw voor lichte stoffen, wit voor donkere stoffen)
 • Balpen
 • Plakband of washi tape
 1. Print je borduurpatroon uit in het gewenste formaat.
 2. Leg je stof op een vlakke ondergrond, met de goede kant naar boven. Tape het eventueel vast met wat washi-tape.
 1. Plaats daarbovenop het carbonpapier met de zwarte zijde naar onder en tape dit vast met plakband. Let op dat je nu geen onnodige druk uitoefent op het carbonpapier! Dit kan de carbon reeds overzetten op je stof op plaatsen waar je dat niet wilt.
 1. Bovenop het carbonpapier leg je je afgedrukte patroon met de bedrukte zijde naar boven. Tape dit ook vast.
 1. Nu heb je een stapeltje van drie lagen: je stof, carbonpapier en je patroon. Vervolgens ga je, met een gewone balpen, je borduurpatroon overbrengen op je stof door te tekenen over de lijnen van je patroon. Let ook op waar je je hand of vingers plaatst, dit kan er ook voor zorgen dat het carbon wordt doorgedrukt.
 1. Als je wil kijken of je wel hard genoeg drukt, kan je één zijde van de tape op het carbonpapier losmaken en voorzichtig kijken of het de lijnen goed zichtbaar zijn. Zo niet, dan moet je iets harder drukken tijdens het overtrekken
 1. Ben je klaar met het overtrekken van je patroon, dan kun je alle lagen losmaken van je stof. Zowel het carbonpapier als je patroon kan je eventueel opnieuw gebruiken!
 2. Plaats je stof met patroon in een borduurring en borduren maar!

Belangrijk bij deze techniek is dat je goed nadenkt welke lijnen je echt nodig hebt tijdens het borduren. De lijnen die je met het carbonpapier maakt, kun je namelijk niet uitwissen, dus deze blijven zichtbaar tenzij je eroverheen borduurt.