Borduurwerk wassen en strijken

Je hebt eindelijk dat borduurproject afgewerkt, waar je zoveel uren werk hebt ingestoken! Maar vooralleer je dit gaat inkaderen, vraag je je af of je ook die kleine vlekjes of markeerlijnen nog kan verwijderen…
Maar … mag je een borduurwerk wel wassen, en hoe ga je dan best te werk?

Waarom zou je je borduurwerk willen wassen?

Er zijn over het algemeen drie hoofdredenen waarom iemand zijn borduurproject zou (willen) wassen.

De eerste reden kan zijn dat je een wateroplosbare pen hebt gebruikt om een patroon of markeringen aan te brengen. Dan kun je natuurlijk niet anders dan je stof natmaken of wassen om deze markeringen te verwijderen.

Anderzijds zou het ook kunnen dat je tijdens het werken aan je project per ongeluk kleine vlekjes op de stof hebt gemaakt. Als deze opvallend zijn, dan wil je die natuurlijk weghalen. Dat kan het beste door je volledige project nat te maken en eventueel te wassen met een licht wasmiddel.

Ten slotte zijn er veel borduursters die standaard al hun afgewerkte projecten wassen. De reden hiervoor is dat je, tijdens het borduren, onzichtbare vlekken maakt met je handen door zweet of oliën.

Hoewel deze ‘vlekken’ niet meteen zichtbaar zijn, is het wel mogelijk dat deze naar gelang van tijd zichtbaar worden door verkleuring van de stof (bv in zonlicht). Je kunt deze vlekken dus reeds preventief vermijden door je project nog even te wassen en/of te strijken, net voor het inkaderen.

Wat zijn de risico’s van het wassen van je borduurwerk?

Heb je een transfermethode met een niet uitwasbare pen als bv een pilot frixion gebruikt, of een andere niet uitwasbare pen, dan is het mogelijk dat de inkt uitloopt als je je werk wast. Dit kan zorgen voor vlekken op je stof, of licht borduurgaren dat verkleurt. Je kan proberen de inkt eerst onzichtbaar te maken met een haardroger en vervolgens je werk wassen in lauw of warm water.

Mocht je niet alle draden goed hebben vastgehecht, dan loop je risico dat door het wassen je draden loskomen. Hecht dus altijd je draden goed vast als je denkt je werk achteraf te moeten wassen.

Vaak is goedkoper borduurgaren niet kleurvast. Het kan dan gebeuren dat de inkt uit je garen verkleuringen veroorzaakt. Ik raad daarom altijd aan niet te besparen op borduurgaren en kwalitatief materiaal, zoals van het merk DMC te gebruiken. Dit garen is kleurvast en waterbestendig.

Weet je niet zeker of je borduurgaren kan uitlopen, knip dan een stukje af, hou het onder de kraan en leg het te drogen op een blad papier. Verkleurt het papier, was dan werkjes die je maakt met dit borduurgaren beter niet.

Tips voor het wassen van borduurwerk

Is het toch echt nodig je borduurwerkje te wassen, volg dan volgende tips:

  • Haal je stof altijd eerst uit je borduurring
  • Wil je met water uitwisbare pen verwijderen, probeer dan eerst enkel met een waterspray lichtjes te verstuiven. Het is mogelijk dat de inkt zo al verdwijnt. Is dat alleen niet genoeg, dan kan je met een propere vod ook wat deppen.
  • Steek je borduurwerk nooit in de wasmachine, maar was dit altijd met de hand. Door de kracht van de wasmachine kunnen je draden achteraan en je steekjes vooraan loskomen.
  • Wees voorzichtig als je wasmiddel wil gebruiken om vlekken uit de stof te verwijderen. Gebruik indien mogelijk alleen water of als het echt moet, een heel kleine hoeveelheid wasmiddel.
  • Moet je je borduurwerk volledig onderdompelen in water omdat het erg vuil is of omdat je borduurvlies hebt gebruikt? Doe dit dan in een propere bokaal, met proper water. Laat het werkje niet langer dan nodig in het water liggen. Leg het nadien in een handdoek zodat het water kan worden geabsorbeerd door de handdoek

Mag je borduurwerk strijken?

Nadat je je borduurwerk hebt nat gemaakt, is de kans groot dat er zich rimpeltjes op plooitjes tonen. Daarvoor kan je het heel kort even strijken. Doe dit altijd tussen een badhanddoek

  1. Leg je handdoek open op de strijplank en leg je borduurwerk op de ene helft
  2. Plooi de handdoek dicht en strijk met een medium stand (zonder stoom!) bovenop de handdoek, zonder al te veel kracht te zetten. Dit proces zorgt ervoor dat je steken hun vorm behouden. Zou je geen handdoek gebruiken, dan strijk je waarschijnlijk je steken plat, waardoor je werkje zijn mooie textuur verliest.
  3. Laat je borduurwerk afkoelen na het strijken en plaats het finaal in je borduurring of kader!