Hoe gebruik je een borduurring?

Een borduurring is een handige tool voor alle borduursters. Het gebruik van een borduurring is niet moeilijk, maar ik geef graag een paar tips mee om je borduurring zo optimaal mogelijk te gebruiken!

Vraag je je af of je ook helemaal zonder een borduurring kan borduren? Lees dan even dit artikel: Borduren zonder een borduurring, kan dat?

Waarom een borduurring gebruiken?

Een borduurring is geen overbodig gereedschap tijdens het borduren.

Hij houdt namelijk je stof mooi strak, zodat je steken op een egale manier gemaakt kunnen worden en je de steken dus niet te strak aantrekt.

Daarnaast is een borduurring gewoon handig voor het hanteren van je borduurwerk. De ring biedt houvast en de rest van je stof kan je oprollen en vastpinnen aan je borduurring, zodat dit ook uit de weg is en niet kan scheuren, vuil worden …

Tot slot is een borduurring ook leuk om je borduurwerk in te kaderen. Als je volledige borduurwerk in je borduurring past, kan je simpelweg de achterkant van je borduurring afwerken, en je borduurwerk is klaar om aan de muur te hangen!

Borduurring gebruiken: stap voor stap

Ik toon je graag stap voor stap hoe je een borduurring gebruikt en geef je meteen een aantal handige tips mee, die je op weg helpen op je borduuravontuur.

  1. Maak de borduurring open door aan het schroefje te draaien. Draai het niet volledig los, maar juist genoeg om de ringen van elkaar te scheiden.
  1. Haal de ringen uit elkaar
  1. Plaats de kleinste (binnenste) ring op een vlakke ondergrond
  2. Neem je stof en plaats deze bovenop de kleinste ring
  1. Plaats de grootste (buitenste) ring bovenop de stof en schuif deze over de kleinste ring. Het zou kunnen dat je het schroefje nog wat verder open moet draaien.
  1. Zorg dat de ring aan alle zijden even ver over de stof zit en span het schroefje lichtjes aan, maar nog niet helemaal strak. De ringen mogen niet meer van elkaar kunnen vallen.
  1. Bekijk nu je stof in de borduurring en trek deze lichtjes aan, rondomrond. Je stof moet strak zitten, maar mag niet uitgerokken worden.
  1. Een testje om te zien of je stof strak genoeg zit, is eens met je vingers ‘trommelen’ op het oppervlak. Klinkt het als een drum? Dan zit het goed! 😉
  1. Nog te veel speling? Maak het schroefje terug wat losser en trek opnieuw aan. Herhaal dit tot je stof strak genoeg zit, zonder ze uit te rekken.
  2. Draai ten slotte het schroefje helemaal vast

Nog een paar tips!

Zorg dat het schroefje steeds aan de zijde van je dominante hand zit!

Dat maakt het makkelijk om de borduurring open en dicht te doen, aan te spannen etc.

Als je stof veel groter is dan je borduurring, kan je de losse zijden oprollen en samenhouden met clipjes.

Kruissteek patroon ‘Animal Almanac’ via The Frosted Pumpkin Stitchery

Gebruik je een borduurring met aida (telstof voor kruissteek borduren)?

Dan zal het iets moeilijker zijn om de stof strak in de borduurring te krijgen. Dat komt omdat aida een heel zware stof is en ook vrij stug is. Bij aida is het vaak dus al genoeg dat je stof in de borduurring vastzit, zonder plooien of echt heel losse zijdes.

Overweeg ook om je borduurstof te beschermen tegen uitrafelen.

Past je finale borduurwerk niet volledig in je borduurring?

Haal je borduurwerk tussen het borduren door dan telkens terug uit je borduurring, zodat je stof of eerder gemaakte steken niet constant platgedrukt blijven in de ring.

Kruissteek patroon ‘Animal Almanac’ via The Frosted Pumpkin Stitchery