Kies de juiste borduurstof

Bij de start van je borduuravontuur, ga je natuurlijk eerst op zoek naar alle benodigde materialen: borduurgaren, borduurnaalden, een borduurnaald … en borduurstof.

Maar, is er eigenlijk zoiets als ‘borduurstof’?

In principe kan je op alle stoffen borduren. De ene stof laat dit makkelijker toe dan de andere.

Stretchstoffen zou ik afraden, omdat je steekjes niet zullen mee ‘stretchen’ en het resultaat dus niet zal zijn wat het moet zijn.

Voor sommige erg lichte stoffen, gebruik je best een stabilizer, die je stof steviger maakt en de steken beter zal vasthouden. 

Hieronder vind je welke stoffen volgens mij de beste zijn voor zowel kruissteek als vrij borduren.

Borduurstof voor kruissteek

Bij het kiezen van een stof voor kruissteekprojecten, is het belangrijke te letten op enerzijds de telbaarheid van de stof / draden en anderzijds op het aantal draden in de lengte/breedte: dit laatste moet gelijk zijn, anders kan je geen mooie kruisjes maken.

Aida

Vraag je in een hobbywinkel naar ‘borduurstof’ of ‘telstof’, dan is de kans groot dat je aida in handen krijgt. Aida is een erg stevige canvas stof die bestaat uit geweven draden die vierkantjes vormen. Ideaal dus voor kruissteek. Je kan deze in verschillende kleuren vinden en verschillende ‘counts’. Hoe hoger de count, hoe kleiner de vierkantjes. Gebruik deze calculator om uit te rekenen hoeveel vierkantjes je stof bevat, of hoe groot je stof moet zijn voor een specifiek project.

Linnen

Ook linnen is een populaire keuze voor kruissteek. Dit is een losgeweven stof die in verschillende kleuren en zwaartes te vinden is. Bij kruissteken op linnen werk je best over 2 draden (zie tekening)

Borduurstof voor vrij borduren

Dichtgeweven katoen

Voor vrij borduren heb je geen grid nodig zoals bij kruissteek.

De beste stof die je hiervoor kan gebruiken is een dichtgeweven katoen. Deze kun je vinden in heel veel varierende zwaartes en kleuren.

Kies voor een niet te lichte (in gewicht) variant, want dan kan het dat je de draden in de achterkant van je werk erdoor ziet. Dit probleem komt vooral voor bij katoen die licht van kleur is.

Wil je dus werken op wit, ecru of beige, zoek dan dus een iets zwaardere stof!

Vilt

Ook vilt is een populaire keuze voor vrij borduren. Voornamelijk voor het maken van patches (die je op kledij kan kleven of naaien) is vilt uiterst geschikt!

Borduren kun je in principe op allerlei materialen doen, niet alleen op stof. Denk bv aan papier, karton, plastic, leder en zelfs vintage tennis rackets!

Bron: Danielle Clough

Wees niet bang om te experimenteren 😉