Wat heb je nodig voor kruissteek borduren?

Wil je starten met kruissteek borduren zonder pakket, dan heb je een paar materialen nodig. Dat zijn er helemaal niet veel én ook erg betaalbaar!

In dit artikel neem ik je mee door de materialen die je écht nodig hebt, maar ook wat minder noodzakelijk is, als beginner in kruissteek borduren.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om te beginnen met een borduurpakket, daar zit (normaal gezien) meteen alles in wat je nodig hebt!

Borduurstof (Aida)

Hoewel je op verschillende materialen kan kruissteken, zoals linnen of aïda, raadt ik voor beginners altijd aïda aan.

Dit is een erg rigide stof met duidelijke vierkantjes en gaatjes. Dit maakt het erg handig om kruissteekjes uit te voeren.

Aïda bestaat in verschillende kleuren en formaten. De kleur kies je natuurlijk zelf, of hangt af van het patroon dat je wil uitwerken. Het formaat is voor beginners vaak moeilijker te kiezen.

De vierkantjes op aida kunnen namelijk verschillen in groottes, wat men noemt ‘count’. Deze verschilt dan ook nog eens per taal. Is de count in het Engels aangegeven, dan is het ‘count per inch’, in het Nederlands is het ‘count per cm’ (of ‘kruisjes per cm’).

De Aïda in de foto hierboven toont de count in de eerste lijn, zijnde 16. Dit wil zeggen dat er 16 vierkantjes zijn per inch (1 inch = 2,54cm). Hoeveel dat er per cm zijn, bereken je als volgt:

count per inch / 2,54 = 16 / 2,54 = 6,29

Deze aida heeft dus iets meer dan 6 vierkantjes per cm.

Wanneer je aida kiest voor je project, hou je dus rekening met hoeveel vierkantjes je nodig hebt én hoe groot je die vierkantjes (dus hoeveel per cm) wil. Hoe kleiner de vierkantjes, hoe kleiner je project in totaal zal zijn.

Hieronder een handig tabeltje tussen count in inch en cm:

Aida count EngelsAida count Nederlands
11 count per inch4,3 vierkantjes per cm
14 count per inch5,5 vierkantjes per cm
16 count per inch6,3 vierkantjes per cm
18 count per inch7,1 vierkantjes per cm
20 count per inch7,8 vierkantjes per cm
28 count per inch11 vierkantjes per cm

Met deze conversietool kan je heel makkelijk uitrekenen hoe groot je aïdastof moet zijn voor je project: https://www.stitchfiddle.com/nl/calculator/chart-size/cross-stitch

Borduurnaald met een stompe punt

In principe kan je eender welke naald gebruiken voor kruissteek borduren, maar het handigste is een borduurnaald met stompe punt. De reden daarvoor is dat je met de stompe borduurnaald makkelijk door de gaatjes van de aida kan, zonder draadjes los te trekken.

Let bij het kiezen van je borduurnaald ook op het formaat van het oog. Met hoe meer draden je wil borduren, hoe groter het oog zal moeten zijn.

Daarnaast hangt de maat van je naald ook af van de aida die je gebruikt. Hoe hoger de count en dus hoe kleinder de vierkantjes, hoe fijner je naald zal moeten zijn.

Bij naalden is de regel dat hoe hoger het getal van de maat is, hoe fijner de naald.

In de webshop vind je een handig setje van borduurnaalden zonder punt.

Aïda count EngelsAïda count NederlandsMaat borduurnaald
11 count per inch4,3 vierkantjes per cm22
14 count per inch5,5 vierkantjes per cm24
16 count per inch6,3 vierkantjes per cm24
18 count per inch7,1 vierkantjes per cm26
20 count per inch7,8 vierkantjes per cm26
28 count per inch11 vierkantjes per cm28

Kruissteekpatroon

Kruissteekprojecten starten altijd vanaf een patroon, of dat nu een telpatroon of een voorbedrukt patroon is. De meest courante manier van werken is met een telpatroon.

Deze zitten normaal gezien inbegrepen in telpakketten, of kan je digitaal kopen op platformen zoals Etsy. Bekijk hiereen overzicht van populaire kruissteek patronen op Etsy.

Een leuk patroon gevonden? Lees dan ook hoe je een telpatroon leest en hoe je van start gaat met kruissteken voor een paar handige tips!

Borduurgaren

Voor kruissteek borduren gebruik je splijtgaren. Splijtgaren is garen dat bestaat uit 6 verschillende draden. In de meeste kruissteekprojecten gebruik je 2 van die 6 draden per keer, maar het kan ook dat jouw patroon vraagt om een ander aantal draden.

Daarnaast kan je ook zelf kiezen om meer (of minder) draden te gebruiken. Werk je op een lagere aida count, dan zou het namelijk kunnen dat 2 draadjes niet genoeg bedekking geven van de stof.

De kleuren die je nodig hebt, worden ook in je patroon aangegeven, meestal met een DMC kleurencode.

Lees dit artikel over hoe je splijtgaren splitst en dit artikel over hoe je borduurgaren op wikkelkaartjes draait voor makkelijk gebruik.

Optioneel: borduurschaartje

Een borduurschaartje is optioneel omdat je in principe eender welke schaar kan gebruiken. Het is echter wel leuk en handig een klein schaartje te gebruiken, specifiek voor je borduurgaren.

Het risico met het gebruiken van een andere schaar die bijvoorbeeld ook voor papier wordt gebruikt, is dat de schaar niet lang scherp blijft. Bij het knippen in je borduurgaren kan dit dan gaan uitrafelen.

Het is vooral erg handig een klein schaartje met kleine punt te hebben, omdat je zo dichter op het borduurgaren of de stof kan gaan knippen.

In de webshop kan je een aantal van deze leuke borduurschaartjes ontdekken: borduurschaartjes.

Optioneel: borduurring

Bij kruissteekprojecten op aida is een borduurring niet noodzakelijk. Ik zou dit echter wel aanraden, omdat je hiermee een strakker resultaat krijgt én het je project ook makkelijker hanteerbaar maakt.

Borduurringen van verschillende formaten, kan je bestellen in de shop.

Meer info over borduren zonder een borduurring, lees je hier.

Heb je alle materialen verzameld of kocht je een pakket met alles bij elkaar, dan kan je starten aan je kruissteekavontuur!

Lees zeker ook mijn artikel over het lezen van een telpatroon en je eerste stappen in kruissteek voor enkele handige tips voor beginners!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *